zaterdag 5 november 2011

Gluren bij de buren

Vorig weekend heb ik met mijn partner een bezoekje gebracht aan onze zuiderburen, om precies te zijn aan Antwerpen en Gent. Antwerpen bezochten wij regelmatig voordat wij druk en verantwoordelijk werden en ook aan Gent kleven mooie herinneringen. Naast de toerist uithangen heb ik als raadslid de onbedwingbare gewoonte om te vergelijken met onze eigen mooie stad, vaak vanuit een politiek-bestuurlijke bril. Zo was het eerste waar ik me geconfronteerd werd in de Antwerpse binnenstad de enorme verkeerschaos, waarbij ik opeens weer heel gelukkig was met een aantal eenrichtingswegen in het centrum van Haarlem.
Over de mooie toeristische attracties in beide steden kunt u volop lezen in allerlei reisgidsen, maar wat ik toch wel even wil noemen is het Museum aan de Stroom (MAS), dat in een indrukwekkend gebouw midden in het havengebied een vernieuwend verhaal vertelt over Antwerpen in de wereld en over de wereld in de Antwerpen (zie www.mas.be) en het STAM, het nieuwe museum dat het verhaal van Gent verteld (zie www.stamgent.be ), beiden op een zeer originele manier gebruik makend van nieuwe technieken. Een mooie wens voor de toekomst, als het tij weer wat mee gaat zitten, om Haarlem ook zo in beeld te brengen.
In het gebied tussen de Singel en de Schelde in Antwerpen kun je gebruik maken van het openbaar vervoermiddel 'de Velo'. Er staan 1000 van deze stadsfietsen ter beschikking, verspreid over ruim 80 Velo-stations, waar volop gebruik van wordt gemaakt. Het Antwerpse Mobiliteitsplan is een mooi voorbeeld hoe fietsers in de stad een extra duwtje in de rug krijgen, nu moet men alleen nog even het eenrichtingsverkeer rond het centrum doorvoeren.
Terwijl het CDA congres op zoek was naar haar barmhartige rol rond Mauro, zat ik op een muurtje in Antwerpen in de zon, waar tegenover mij het pand was van “VZW de Bond van Kroostrijke Gezinnen”, gelegen midden in een multiculturele wijk bij het station.
Ook in Gent kom je opvallende teksten en bordjes tegen. Zo vind je op de trottoirs afbeeldingen van een hond me een verse bolus, waar de damp van afkomt met de tekst ”BOETE minimum 60 €” , maar de mooiste vind ik toch wel het bord dat bij een invalidenparkeerplaats staat: “Neem je mijn PARKEERPLAATS, neem dan ook mijn HANDICAP!”.
Het lijkt mij prachtig om ooit eens een aantal weken door Vlaanderen te zwerven en een fotocollectie aan te leggen van dit soort bijzondere borden. Al eerder hebben wij goede initiatieven uit Gent in Haarlem geïntroduceerd (zie bv het initiatief jongerentoerisme), maar wellicht kunnen we als Haarlem ook wat leren van de creatieve manier om mensen aan te spreken op fatsoenlijk gedrag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten