vrijdag 19 augustus 2011

Ik neem van vakantie mee…


In tegenstelling tot mijn vorige blog, waar ik memoreerde aan een

boek dat ik mee zou nemen op vakantie wil ik dit keer stilstaan bij een aantal zaken die mij zijn opgevallen in Italië (Emilia Romagna) en die ik zo mee zou willen nemen naar Nederland. Al eerder heb ik in een blog mijn verbazing geuit over de spaghetti (klaver) bladen als oplossing voor verkeersknooppunten en de volledig aangepaste maar totaal ontoegankelijke invalidentoiletten in cafés en restaurants (zie blog 'Tempo al tempo van augustus vorig jaar).

Behalve het lekkere eten, het mooie weer en de macho Italiaanse mannen vielen mij twee zaken op die zeker niet zouden misstaan in de Haarlemse openbare ruimte. In het centrum van Cesena (waar overigens nog steeds een hoofdkantoor van de communistische partij van Italië is gevestigd) zijn auto’s niet toegestaan, maar rijden enkel elektrische kleine busjes (of soms op gas), die je overal brengen. Hetzelfde vind je in Bologna en ik kan niet anders zeggen dan dat dit de gezelligheid van beide steden enorm ten goede komt. Voor invaliden is overigens volop ruimte om te parkeren in het centrum.

Het tweede fenomeen dat ik meteen in zou willen voeren in Haarlem, ontvouwde zich toen wij neer waren gestreken op het terras van Pizzeria Il Melograno in Forlimpopoli, waar je een pizza Grande met insalata mista besteld en vervolgens de hele tafel bedekt ligt met een enorme pizza met salade in het midden. Op donderdag is er namelijk markt in Forlimpopoli. Tot 13:00 uur staan in het centrum wagens met kleding, fruit, groente en andere artikelen. Geen losse kramen, zoals wij die van J.B. Pel en zonen kennen, maar wagens, die op kunstzinnige wijze uit elkaar vouwen met een afdak en die op dezelfde wijze om 13 uur weer in elkaar vouwen en daarna wegrijden. Vervolgens veegt de Italiaanse variant van Spaarnelanden de pleinen schoon, waar overigens opmerkelijk weinig vuil wordt achtergelaten en rijdt er een grote broer achter aan om nog wat vuilniszakken in te laden en om 13:45 uur is het leeg en schoon, alsof er niets heeft plaatsgevonden.
Hoewel ik me besef dat er op deze manier weinig handel voor de familie Pel over blijft , is het een nette en efficiënte en moderne manier van marktverkoop en geen gezeur met parkeren bij of achter de kraam.

Als afsluiting nog een opmerkelijke: vechten wij als partijen tijdens verkiezingstijd om een goede plek op de vrije plakplaatsen en wordt de strijd buiten verkiezingstijd om deze gewilde ruimte voornamelijk gevoerd door festivals en evenementen, in Emilia Romagna zijn deze prominente plekken gevuld met overlijdensaankondigingen inclusief foto. Ik denk niet dat we deze gewoonte hier over zouden moeten nemen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten