maandag 31 januari 2011

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers
Van 19 tot en met 29 januari waren de Nationale Voorleesdagen, bedoeld om het voorlezen aan kinderen te bevorderen. Wethouder Jan Nieuwenburg, fractiegenoot Moussa Aynan, andere collega's uit de commissie samenleving en ook ikzelf lazen voor op een peuterspeelzaal. In ons verkiezingsprogramma "Samen maken we Haarlem"staat het volgende te lezen:

"Sommige kinderen hebben echter al een achterstand voordat ze aan school beginnen. Daarom zijn voorschoolse activiteiten om taal en sociale vaardigheden te stimuleren”

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Zo worden kleintjes grote lezers.
De peuterspeelzalen van de SKOS/Stichting Spaarne Peuters en Haarlem Effect deden enthousiast aan de Nationale Voorleesdagen mee. Zij beheren meer dan 30 peuterspeelzalen in Haarlem. Op hun uitnodiging ging ik dan ook enthousiast naar Peuterspeelzaal Beertje Bas in het Rozenprieel om groep P.S.2 van juf Annemiek en juf Ladan voor te lezen. Bij binnenkomst was juf Annemiek bezig met een spelletje om goed te luisteren. Uiterst geconcentreerd waren de kinderen dus toen ik voorlas uit Max en de Maximonsters. Een spannend verhaal met prachtige tekeningen. Uit de boekenkast van mijn dochter had ik het boek "Prinsessen" meegenomen, waar op iedere pagina een knopje zit, waar je op kan drukken en dan komen er mooie geluiden te voorschijn. Zelf het meest verlegen jongetje uit de groep wilde natuurlijk op een knopje drukken en begon spontaan mee te babbelen. Het boek staat nu in de boekenkast bij Beertje Bas...

Na het voorlezen gingen alle kinderen wat voor zichzelf doen: verkleden, puzzelen en tekenen Ik geloof dat ik wel 10 vissen heb getekend... Na afloop ontving ik een prachtig kunstwerk van de kinderen en een mooie bos bloemen. Ik kan niet wachten tot volgend jaar en ondertussen oefen ik flink op het voorlezen, tot groot plezier van mijn dochter!Geen opmerkingen:

Een reactie posten