donderdag 23 september 2010

Crisis als inspiratie


Afgelopen dinsdag was het weer zo ver: Prinsjesdag. Naast de gebruikelijke hoedjesparade, waarbij aan de term sober toch wel hele verschillende interpretaties werden gegeven en er vanwege internationale dag voor de vrede veel duiven voorbij "vlogen" presenteerde demissionair minister van financiƫn de Jager de miljoenennota aan de Tweede Kamer. Een voor spek en bonen begroting werd er van te voren geroepen, vanwege de demissionaire staat van het rompkabinet CDA-CU en de in afrondende staat verkerende formatie van VVD, CDA en PVV. Maar een miljoennota waarin een ombuiging van 3,2 miljard is opgenomen en bezuinigingen van 3,6 miljard plus een VVD voorman die stelt dat hiermee "Rutte I is begonnen", kun je geen spek en bonen noemen. Sterker nog, dit is nog maar het begin van wat ons staat te wachten als het regeerakkoord er straks ligt. Voor de steden in Nederland, dus ook voor de gemeente Haarlem betekent dit nog meer zwaar weer op komst. Als Partij van de Arbeid-fractie in Haarlem hebben we stevig onderhandeld met GroenLinks aan onze zijde om het sociaal beleid op pijl te houden in Haarlem en vormen belangrijke thema's als werkgelegenheid en duurzaamheid de spil van ons coalitieakkoord. In de miljoenennota komen de termen economisch beleid en duurzaamheid maar sporadisch terug. Drastische kortingen op de re-integratiebudgetten in 2012, vermindering van het budget van de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening), einde van de aanpak jeugdwerkloosheid, verhogen eigen risico van de basisverzekering zorg, schrappen van vergoedingen voor rollators, looprekken, krukken , tandheelkundige zorg voor 18-21 jarigen, de pil en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het zal dus een enorme klus worden om ondanks deze barre omstandigheden Haarlem sociaal en duurzaam te houden.

Een week of wat geleden had ik het genoegen om een uur lang te mogen luisteren naar oud bondscoach van het vrouwenhockey Mark Lammers die in 2008 het Olympisch goud binnen haalde. Hij stelde onder andere dat het " in moeilijke tijden er juist om gaat wie het creatiefst en slim is" en dat "een crisis pas een crisis is als je 'm zelf zo noemt. Tot die tijd is het een grenzeloze bron van inspiratie, energie en uitdaging"

Laten we dus, behalve hopen dat het kabinet Rutte I snel weer verdwijnt, niet bij de pakken neerzitten en de uitdaging aan gaan. Denkt u met ons mee? Want ook in moeilijke tijden geldt: Samen maken we Haarlem!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten