maandag 10 mei 2010

goed fout met sax


Zojuist is bekend gemaakt dat oud vice-premier Hans Dijkstal (VVD) op 67-jarige leeftijd is overleden. Bijzonder treurig nieuws.Toen ik 1998 als verse medewerker van de PvdA-fractie binnenkwam in de Tweede Kamer was het reces en het gebouw zo goed als uitgestorven. Ik dwaalde door het gebouwen om wegwijs te raken. Vooral de oude bibliotheek in het gebouw dat vroeger het ministerie van jusitie was en waar thans het CDA zetelt maakt een enorme indruk. Op weg naar het Koloniƫn gebouw (PvdA vleugel) liep ik Hans Dijkstal tegen het lijf. Hij begroette me allervriendelijkst en vroeg me wat ik tijdens het reces in de Kamer deed. Ik vertelde hem over mijn zojuist gedane ontdekking en hij vertelde me iets over de geschiedenis van de bibliotheek. Sinds die tijd (ook al was hij een drukke minister) zei hij altijd vriendelijk gedag als je hem in de wandelgangen of in het gebouw tegenkwam.


Maar los van deze persoonlijke ontmoeting, Dijkstal was een uiterst prettige verschijning binnen het Haagse wereldje, kende de klappen van de zweep maar ging in debat altijd op een prettige en vaak ook humorvolle wijze met zijn tegenstanders om. En o ja, hij speelde saxofoon, dat scoort natuurlijk ook punten.


Binnen een oud vriendenclubje met politieke interesse werd altijd gezegd dat er binnen de politiek mensen zijn die weliswaar bij de verkeerde club horen (fout) maar wel uit het juiste hout gesneden waren(goed fout) en je hebt mensen die bij de verkeerde club zaten en ook nog eens niet deugden(fout fout). Hans Dijkstal hoorde uiteraard bij de club Goed Fout!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten